לכל ילד הזכות לדעת מיהם אביו ואימו. על כן, כל ילד שנולד בישראל חייב ברישום ברשות האוכלוסין וההגירה. רישום זה כולל ציון זהות הוריו. די בהצהרת ההורים במשרד הפנים כי הם הוריו של הילד על מנת שיירשמו כהוריו, גם אם אינם נשואים.
מטבע הדברים, זהות האם ידועה, וזהות האב לעיתים אינה ידועה או ידועה אך לא מתבצע רישום. המשמעות של אי רישום אב, שלילד הנולד – אין אב. על מנת שיהיה אפשרי לחייב את האב לקיים את חובותיו המשפטיות כלפי ילדו יש לשייך ברישום את האב לילד. באופן זה, אב שאינו רשום – זכויותיו עלולות להישלל ממנו, כגון הזכות לגדל את ילדו ולהיות מעורב בחייו.
כאשר מדובר באב / אם אזרח זר, שאינו נשוי לאם, או שהנישואין נערכו פחות מ-300 יום מהולדת הילד. במקרה שכזה משרד הפנים לא יסתפק בהצהרת אבהות ותידרש בדיקה גנטית להוכחת האבהות הנטענת. כך גם כאשר האם אזרחית זרה, משרד הפנים מגלה חשדנות ואינו מתיר רישום הורות על סמך הצהרת הצדדים במיוחד אם אינם נשואים. חשדנות זו נועדה למנוע ניסיונות של הסדרת מעמד בישראל באמצעות הגשת תביעת אבהות.
תביעות לאבהות מוגשות משני צידי המתרס. כאשר תביעה לאבהות מוגשת מטעם האם, ברי כי היא מבקשת שהאב יישא בחובותיו כלפי הילד. לעיתים אבות חומקים מחובתם זו ואינם מכירים בילדיהם מהטעם שאינם מעוניינים לשלם בעבורם מזונות. במקרים לא מעטים, האבות לא תכננו להיות אבות וטוענים לגניבת זרעם. אולם טיעון זה אינו מסיר את חובתם המשפטית כלפי הילד שאינו אחראי למעשי הוריו.
כאשר תביעת אבהות מוגשת מטעם האב, בדרך כלל יהיה זה במקרים בהם מונעת האם מהאב את זכויותיו כאב – להתראות עם ילדו, לגדלו, לחנכו ולהיות מעורב בחייו.
דרך המלך לקביעת אבהות הינה ביצוע בדיקת רקמות. לבדיקה זו רמת סבירות גבוהה ביותר להוכחת קשר גנטי של אבהות. אפשרות נוספת לבצע בדיקת אבהות הינה באמצעות מתן דגימת רוק או שיער + סוג הדם, ולאו דווקא באמצעות בדיקת דם פולשנית, ביהמ"ש רשאי לחייב את האב לעבור בדיקה שכזו.
הזכות לכבוד האדם מאפשרת לאב את הזכות לסרב לעבור בדיקת רקמות. אולם, לילד יש את הזכות לדעת מיהו אביו. זכויות אלו מתנגשות זו בזו, כאשר זכותו של הילד גוברת לדעת את מוצאו ולקבל את זכויותיו הבסיסיות.
סירוב האב לעבור בדיקה גנטית ייחשב כראיה לאבהותו, אלא אם כן יעלה בידו להצדיק את סירובו לבדיקה הגנטית בנימוק סביר.
חשוב לדעת כי בית המשפט לא יאפשר בכל מקרה לבצע בדיקה גנטית בכל תביעת אבהות. כאשר יש חשש כי הילוד יוכרז כממזר – לא תתאפשר בדיקה גנטית להוכחת אבהות.
מי הוא ממזר? אישה יהודייה הנשואה ליהודי המתעברת במהלך נישואיה כתוצאה מיחסיה עם גבר יהודי אחר – הילוד הוא ממזר.
ההשלכות והמשמעויות של ממזרות הינן מן החמורות ביותר, תוצאות הכרזת ילוד כממזר משפיעות לדורי דורות. ממזר אינו יכול להינשא לקהל ישראל, ויכול להינשא רק לממזרה, וכך כל צאצאיו הבאים אחריו לדורי דורות אינם יכולים להינשא לקהל ישראל אלא רק לממזר.
במסגרת הליכי גירושין, עולות לא פעם טענות מטעם האב בדבר ספקותיו לגבי אבהותו. בין אם טענות אלו מועלות מחשש אמיתי המבוסס על חשדות אמיתיים ובין אם כטענה טקטית על מנת להימנע מתשלום מזונות, אין מקום כלל לטענות כאלו. האבות וב"כ אינם מבינים את ההשלכות החמורות של טענות אלו והפגיעה האנושה בילדי הצדדים לדורי דורות.
חשוב מאד להבין כי כאשר עולה טענה קיצונית זו, בית המשפט מעביר את התיק לבחינה של הרכב רבנים מיוחד שממנה נשיא בית הדין הרבני הגדול שתפקידו לבחון את שאלת כשרות היוחסין. ההרכב המיוחד ייתן את עמדתו האם קיים חשש לפסילת כשרות היוחסין של הילד וייתן את המלצתו בעניין קיום הבדיקה. צריך לקחת בחשבון כי טענה כזו עלולה להביא את הילד/ה להליך שיוכרז עליו/ה כממזר/ה!
בתי המשפט בהתאם לחוק מידע גנטי לא יאפשרו לברר את טענות הבעל במקרה שעולה חשש לממזר את הילד. במקרה זה טובת הילד וההגנה על האינטרס שלו שלא להיכנס לרשימת פסולי החיתון של הרבנות, גוברת על הזכות של האב לדעת האם הוא האב, גם במחיר שיחויב לשלם מזונות על ילד שאולי לא שלו. קיימות פסיקות, לא רבות אמנם, המחייבות את הבעל לשלם מזונות עבור ילד שסביר להניח שאינו שלו.
בתביעות לבדיקת אבהות בין בני זוג יהודים, ב"כ היועץ המשפטי לממשלה יהיה צד להליך, ויתנגד לבקשת הבדיקה. כאמור לעיל, תבוקש עמדת הרכב הרבנים המיוחד שממנה נשיא בית הדין הרבני הגדול לבחינת בקשות לבדיקה גנטית. ההרכב ייתן את עמדתו האם קיים חשש לפסילת כשרות היוחסין של הילד. הרכב הרבני המיוחד עושה כל שלאל ידו מבחינה הלכתית על מנת לא להכניס אף ילד/ה לרשימת פסולי החיתון. אולם קיימים מקרים בהם לא תיוותר להם ברירה. במקרים אלו ההרכב ישאיר את התיק פתוח כך שתהיה בפני הילד האפשרות לערער על ההחלטה כשיהפוך לבגיר.
כאמור לעיל, הכלל לעיל חל רק על זוגות יהודים נשואים, כאשר מדובר בזוגות ידועים בציבור או בזוגות מעורבים בית המשפט ייעתר לבקשה לבדיקה גנטית בהתאם לנסיבות המקרה.
וודאי שמתם לב לאי הסימטריה המגדרית – ממזר ייחשב רק כאשר אישה יהודייה נשואה בגדה בבעלה עם גבר יהודי. (אחת הדרכים לחלץ ילד ממזרות הינה לטעון כי הבגידה הייתה עם גוי). אולם, הדברים אינם עובדים להיפך, בעל יהודי הנשוי ליהודייה, אשר הביא ילד מחוץ למסגרת הנישואין – על ילוד זה לא יוטל קלון הממזרות! אלא אם כן מדובר במקרה שילד נולד לאב שנשא בחיי אשתו את אחותה או קיים עמה יחסי אישות ייחשב ממזר. כך גם במקרה של ילד שנולד מנישואין אסורים כגון: כהן וגרושה עלול להיחשב כממזר.