כאשר אדם נפטר ומותיר אחריו צוואה, יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה לרשם הירושות במחוז מקום מגוריו האחרון של המוריש. מהות הבקשה הינה קבלת צו שיאפשר חלוקת נכסיו וכספו של המוריש בהתאם לצוואה.
אם לא הותיר המוריש צוואה אזי תוגש בקשה לצו ירושה אשר מהותה חלוקת עיזבון המוריש על פי דין, קרי; על פי חוק הירושה. בקשה זו מוגשת באותו האופן לרשם הירושה במחוז מגוריו האחרון של המוריש.
מי בד"כ מגיש את הבקשה?
במקרה שיש צוואה – מגיש אחד הזוכים בצוואה.
במקרה שאין צוואה – מגיש אחד היורשים של המנוח על פי דין.
הבקשה לקבלת צו קיום צוואה/ ירושה כרוכה בתשלום אגרה ויש לצרף אליה את כל המסמכים הדרושים על פי החוק. המבקש צריך לשלוח הודעה לשאר היורשים בין אם קיימת צוואה ובין אם לאו, המודיעה כי הגיש בקשה לרשם הירושה לקבלת צו. נוסח ההודעות הוא אחיד ומופיע באתר רשם הירושה.
בנוסף, יש לצרף אישור הודעת משלוח בדואר רשום לגבי כל הודעה שנשלחה לכל יורש. כאמור לעיל, יש לצרף את כל המסמכים הנוספים הנדרשים כחוק והמפורטים באתר רשם הירושה.
צו קיום צוואה למוריש אשר מרכז חייו היה בחו"ל בשעת פטירתו – כאשר מדובר במוריש שהוא תושב חוץ, יש לצרף חוות דעת בנוגע לדין הזר.
כאשר מדובר במנוח תושב ישראל – אין צורך בהגשת תעודת פטירה, רשם הירושה מסונכרן עם נתוני משרד הפנים ורשות האוכלוסין.
ניתן להגיש בקשה לצו קיום צוואה / ירושה גם לבית הדין הרבני. אולם הגשת הבקשה לבית הדין תצריך את הסכמתם בכתב של כל היורשים / הזוכים.
אין צורך להגיש את הבקשה באמצעות עו"ד, ניתן להגיש את הבקשה באופן עצמאי. האתר נגיש, ידידותי וברור לכל אזרח. אם יש לרשם הערות הוא חוזר למבקש במייל עם הערותיו.
כל בקשה לצו קיום צוואה, מתפרסמת ברשומות, על מנת לאפשר הגשת התנגדות לצו קיום צוואה. במידה והוגשה התנגדות לצו קיום צוואה/ ירושה היא תועבר מרשם הירושה אל בית המשפט להמשך התדיינות. (ראה פרק התנגדות לצוואה/ירושה).