כתובה

האם הכתובה היא חלק מטקס הנישואין או שיש לה משמעות משפטית?

טעות רווחת בציבור הינה לייחס לכתובה ובמיוחד לסכום הנכתב בה משמעות טקסית בלבד שנועדה בעיקרה עשיית "רושם" מצד בני הזוג. לעיתים גובה הסכום הנכתב בכתובה מתורגם ע"י בני הזוג באופן כזה שככל שהסכום גבוה יותר כך האהבה חזקה ואמיצה יותר. יוצא אפוא, כי הצורך להרשים את בן/בת הזוג, גורם לכך כי נרשמים בכתובה סכומים של מאות אלפי שקלים ואף מיליוני שקלים ובמיוחד אם מבקשים מהרב המחתן להקריא בחופה בקול רם את גובה הסכום שנכתב.

אז דעו לכם כי בניגוד לדעה הרווחת בציבור, לכתובה יש משמעות חוזית והסכמית מחייבת. הכתובה הינה שטר חוב! הכתובה הינה מסמך משפטי המעיד על התחייבויותיו של הבעל כלפי אשתו במעמד הנישואין. זכרו כי הכתובה נחתמת בפני שני עדים ונמסרת לאישה! ומקובל כי הכתובה נשארת ברשות האישה ובמשמורתה. מועד יצירת התחייבות הכתובה הוא ברגע הנישואין ומועד פירעונה הוא עם סיום הנישואין במקרה של גירושין או במקרה פטירה.

הכתובה הינה חלק מטקס הנישואין הדתי, שני אדנים עיקריים מהווים את בסיס הרציונל של רעיון הכתובה. הראשון:  יציבות הנישואין – "שלא תהא קלה בעיניו להוציאה", קרי: שהבעל לא ימהר לגרש את אשתו על כל מריבה קטנה ויזכור כי אם יעשה כן יהיה עליו לשלם את כתובתה.  הרציונל השני: בטחונה הכלכלי של האישה – האישה זכאית לכתובתה גם לאחר פטירת בעלה. על כן הסכום הנקוב בכתובה נועד להבטיח את פרנסת האלמנה, זכות זו עוגנה גם בחוק הירושה.

כאשר בעל נדרש לשלם את סכום הכתובה לאשתו אזי ייערך שערוך של סכום הכתובה. ישנם זוגות שהתחתנו בתקופה בה הסכומים נכתבו בלירות. על כן, סכום הכתובה ישוערך לערכו הריאלי כך שמקבלת הכתובה לא תצא נפסדת. הצמדת הסכום לריבית נתונה לשיקול דעתו של ההרכב היושב בדין.

תביעה לסכום הכתובה במקרה של גירושין תוגש לבית הדין הרבני בלבד. תביעה לכתובה כנגד עיזבון הבעל יכולה להיות מוגשת לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה.

בבית הדין הרבני קיימת רשימת עילות שהינה רשימה סגורה המכילה שלל עילות מתי אישה עלולה לאבד את זכאותה לכתובה, כך גם עילות מתי בעל ישלם את הכתובה או חלקה.

להלן סיבות אחדות מתי אישה תאבד את זכותה לכתובה: במקרה שבגדה בבעלה, עשתה מעשה כיעור, עברה על דת יהודית, עזבה את בית בעלה ללא סיבה מוצדקת, מסבת לקיים את חובותיה לבעלה, ועוד עילות רבות…

הבעל ישלם את הכתובה אם הוא יזם את הגירושין כאשר אין בידו עילת גירושין מרשימת העילות המנויה בבית הדין. אם הוכח כי הוא "רועה זונות", אלים, אם הוכח כי הוא הסיבה לגירושין ועוד כהנא וכהנא עילות.

אם כן, הכתובה הינה שטר התחייבות לכל דבר ועניין הנבחן במועד פקיעת הנישואין האם יש לפרוע אותו, אולי רק את חלקו ואולי לא ייפרע כלל. כל מקרה לגופו ולנסיבותיו!

לא תמיד מומלץ לתבוע את הכתובה, השיקולים תלויי נסיבות המקרה. עו"ד מנוסה יוכל להמליץ ולכוון אימתי לתבוע ומתי נכון יותר לוותר על תביעה זו.