צו הורות פסיקתי

מהו צו הורות פסיקתי?

צו הורות פסיקתי הוא צו שיפוטי המכונן קשרי הורות. למעשה הצו מורה להכיר בהורותו של אדם נטול זיקה גנטית או פיזיולוגית ליילוד, וההכרה בהורותו תעשה מכוח הקשר הזוגי שהוא מקיים עם ההורה בעל הזיקה הביולוגית ו/או הפיזיולוגית.

לדוגמא: זוג נשים הבוחרות להביא ילד לעולם באמצעות תרומת זרע אנונימית, כאשר האחת נושאת ברחמה את היילוד, מוכרת ונרשמת באופן טבעי כאימו. כאשר לבת זוגה למעשה אין מעמד רשמי על אף שתישא בכלכלתו של הילד, תטפל בו, ועצם הבאת היילוד לעולם הינו פרי תכנון משותף של בנות הזוג.

מעמדה של האם הלא ביולוגית אינו מוסדר ולכן עליה לעבור פרוצדורה משפטית על מנת להסדיר את המעמד.

ההסדר המשפטי שהיה נהוג בישראל בעבר היה קבלת צו אימוץ.

כיום המצב שונה וניתן להגיש תביעה לצו הורות פסיקתי. הסדר מהפכני זה  נולד במאמצים רבים של אימהות חד מיניות להכרה בהורותן וההבדלים בין צו אימוץ וצו הורות מהותיים.

מכל מקום, קיימות הנחיות של ב"כ היועץ המשפטי לממשלה הקובעות תנאים שעל זוגות נשים לעמוד בהם ולהלן אביא את העיקריים שבהם:

  • בנות הזוג למעלה מגיל 18, ומצויות בזוגיות מעל ל – 18 חודשים; ומקיימות משק בית משותף.
  • הסכם ההורות ביניהן נחתם לפני התחלת הליכי הבאת הילד לעולם;
  • הילד בן פחות מ – 90 יום;
  • הזוג חותמות על תצהיר לפיו לאף אחת מהן אין הרשעה בעבירת מין או אלימות שאינה מאפשרת לה להירשם כהורה וכו'.
  • בנות הזוג תושבות ישראל.

צו הורות פסיקתי יכול שיינתן עם או בלי תסקיר של שירותי הרווחה והדבר נתון לשיקול דעת בית המשפט.

כמו כן, על בנות הזוג להוכיח רצון וכוונה אמיתית ליחס הורות והסכמה של ההורה הלא ביולוגי לקבל על עצמו חובות הוריות וכי בפועל מתקיימים יחסי הורות, גם במקרה של פרידה בין בנות הזוג.

בצו הורות פסיקתי מדובר בהורות מתוכננת ומשותפת של בני הזוג. אין המדובר במצב בו ההורה  הלא ביולוגי  הצטרף למשפחה בשלב מאוחר, אלא זוג אשר יזם את ההורות יחד והתנהג מיום הולדת הקטין כשני הורים לכל דבר ועניין. במקרה בו ההורה הלא ביולוגי מצטרף בשלב מאוחר יותר עדיין תהיה רלוונטית הפרוצדורה של אימוץ ולא יינתן צו הורות פסיקתי.

ההליך אצל זוגות גברים:

אצל זוגות חד מיניים גברים, ההורות מעט מסובכת יותר שכן הבאת ילד לעולם מצריכה את סיועה של אם פונדקאית.  וברי כי היילוד יהיה מזרעו של אחד מבני הזוג. במקרה של זוגות גברים צריך להינתן צו הורות פסיקתי לאב הביולוגי ואח"כ לאב המבקש להירשם כהורה.

לצורך הרישום הראשוני של יילוד שנולד לזוג גברים בהליך פונדקאות על ההורים להוכיח לפקיד מרשם האוכלוסין כי אחד ההורים הוא ההורה הביולוגי של הילד. ניתן לעשות זאת באמצעות תעודת לידה / פסק דין מהמדינה שבה בוצע הליך הפונדקאות המעידים במפורש כי אחד ההורים הוא ההורה הביולוגי, ומציינים במפורש מי מההורים הוא ההורה הביולוגי. בכדי לקבל צו זה יש להוכיח לבית המשפט קשר גנטי בין אחד ההורים לילד באמצעות בדיקה גנטית.

רק לאחר שההורה הביולוגי נרשם כהורהו של הילד במרשם האוכלוסין, יוכל ההורה הלא ביולוגי להירשם גם הוא כהורה. על ההורה השני יהיה להצטייד במסמכים שונים המעידים על הליך הפונדקאות במדינה בה בוצע, צו שיפוטי של רישום ההורה הביולוגי כהורה של היילוד, לעיתים יילווה תהליך זה במתן תסקיר של שירותי הרווחה ולעיתים לא.