צוואה הדדית

מהי צוואה הדדית?

צוואה הדדית, הינה צוואה שבני זוג עורכים כדי להוריש את עיזבונם זה לזה ולאחר מכן לצדדים שלישיים או ישירות לצדדים שלישיים.

לדוגמא: בני זוג יכולים לערוך צוואה הדדית, בה קובעים כי במועד פטירת אחד מהם, יעבור כל עיזבונם לבן/בת הזוג הנותר בחיים ולאחר פטירת שניהם יועבר כל עיזבונם לילדיהם המשותפים.

בני זוג יכולים אף לערוך צוואה הדדית בה יורישו את כל עיזבונם, ישירות, לילדיהם ואף צוואה שכזו יכולה להיערך כצוואה הדדית.

ניתן לערוך צוואה הדדית במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים.

עריכת צוואה הדדית ע"י בני הזוג מאפשרת להם להגביל ולהצר את צעדיהם בנוגע ליכולתו של כל אחד מהם לשנות את צוואתו בעתיד. לכאורה הגבלת יכולת שינוי הצוואה הינה יתרון, אולם בנסיבות מסוימות היתרון הזה עלול להוות חיסרון, כאשר הנותר בחיים מוצא עצמו במציאות שבה שינוי צוואתו הכרחי. לא תמיד ניתן לחזות מראש את נסיבות החיים, כך שהגבלת יכולת שינוי הצוואה לעיתים יוצרת קשיים.

אשר על כן,  בכל מצב בו מעורבת צוואה הדדית, יחד עם מציאות בה מי מבני הזוג פעל לשינויה – יש מקום לבחון את תוקפה של הצוואה ההדדית ואת משמעות השינוי, תוקף השינוי ואפשרות תקיפת מי מהם בנסיבות המתאימות.

היתרון המרכזי של צוואה הדדית הינו הגבלת אפשרות השינוי של הצוואה, ללא ידיעת בן הזוג השני.  קיימת הבחנה ברורה בין מצב בו בן הזוג המעוניין לשנות את הצוואה ההדדית פועל למען מטרה זו בעוד בן זוגו בחיים ובין אם הוא למען כך כאשר בן הזוג השני כבר נפטר.

ההגבלות החלות בשתי סיטואציות אלה, שונות במהותן ונובעות בעיקרן מהשאלה האם בן הזוג השני עדיין יכול אף הוא לשנות את צוואתו אם לאו.

כאשר מעוניינים לערוך שינוי בצוואה ההדדית או לבטלה ובן הזוג השני עדיין בחיים וכשיר קוגניטיבית – הרי שהודעה בכתב כדין ע"פ הוראות החוק, תבטל את הצוואה ההדדית. דוגמא: בני זוג שערכו צוואה הדדית ולאחר מס' שנים נמצאים בהליך גירושין ואחד מבני הזוג מעוניין לבטל את הצוואה – עליו להודיע לבן זוגו בכתב ע"פ הוראות הדין. הודעה זו מבטלת את הצוואה ומאפשרת גם לבן הזוג השני לשנות את צוואתו.

כאשר בן זוג מעוניין לבטל/ לשנות את הצוואה ההדדית כאשר בן זוגו כבר נפטר, עליו להסתלק מן העיזבון ע"י הסתלקות כללית ורק אז יוכל לערוך צוואה חדשה לעצמו. אם כבר העיזבון חולק ובן הזוג ירש את האמור בצוואה ההדדית, עליו יהיה להשיב את כל הירושה לעיזבון ורק אח"כ יוכל לערוך צוואה שונה.

חוק הירושה, מאפשר כי הצוואה הדדית תכלול הוראות השונות מהוראות חוק הירושה, באופן כזה שבן הזוג יוכל לשנות את הצוואה בין בעוד בני הזוג  בחיים ובין לאחר המוות של אחד מהם. למשל: בני זוג יכולים להתנות בצוואה ההדדית כי השינוי של הצוואה על ידי מי מהם, יכול להיעשות, בעוד שניהם בחיים, אף ללא מסירת הודעה בכתב. ואף לאחר הפטירה – ללא צורך בוויתור על חלקו של בן הזוג הנקבע בצוואה ההדדית.

כל זוג יוכל להחליט איזה מהאפשרויות נכונה ומדוייקת יותר עבורו.

הצוואה ההדדית מאופיינת בהוראת "יורש אחר יורש". כלומר בד"כ נראה כי היורש הראשון הוא בן/בת הזוג הנותר בחיים. ולאחר פטירת שניהם יורשי הילדים/ צדדי ג' שונים/ יצירת הקדשים וכד'.

החוק לא מגביל את היורש הראשון להשתמש בכל מה שיירש לטובתו ולהנאתו, ככל שרוצים להגביל את הנותר בחיים מלעשות שימוש לטובתו הבלעדית בכל העיזבון יש להתנות בצוואה ההדדית ולהגביל את יכולתו בהתאם וע"י כך להבטיח כי מרבית העיזבון יעבור ליורש השני. התניות והגבלות אלו יש לערוך תוך שיקול דעת, הגיון ויצירתיות על מנת לא לפגוע בעתידו הכלכלי של בן/בת הזוג הנותר בחיים ולאזן עם האינטרסים של היורשים העתידיים. עו"ד מקצועי ויצרתי יידע לאזן את המתח בין שני האינטרסים תוך שמירה על בטחונו הכלכלי של הנותר בחיים ורצונותיהם של שני בני הזוג להוריש ליורשים המוסכמים לאחר מות שניהם.

האמור לעיל מתייחס לצוואות שנערכו לאחר שנת 2005, לאחר תיקון מס' 12 לחוק הירושה. לצוואות הדדיות שנערכו לפני 2005 חלים כללים משפטיים שונים אשר התפתחו עם הזמן בפסיקות בית המשפט.