האם מומלץ לכל אחד לערוך צוואה ?
חד משמעית כן!
צוואה היא הדרך הכי מסודרת להבטיח חלוקת העיזבון בהתאם לרצונך. צוואה יכולה להתייחס לכלל הרכוש שהיה לאדם בזמן מותו, והיא עשויה לכלול הוראות ותנאים מדויקים ליישומם ולחלוקתו של העיזבון. אין הגבלה על מספר הצוואות שאדם יכול לכתוב בחייו, אך הצוואה התקפה האחרונה היא זו שמוכיחה את רצונו האחרון של המצווה ומבטלת את הצוואות שקדמו לה.
על מנת שצוואה תהיה תקפה יש לערוך אותה בזהירות, במקצועיות, ברגישות ותבונה על מנת למנוע התנגדויות לצוואה בעתיד. כל מילה בצוואה היא קריטית ועל מנת שהצוואה לא תהיה נתונה לפרשנויות שונות עליה להיות מדויקת כך שתגשים את רצון המצווה כמו שהוא.
אם ברצונך לדאוג למשפחה ובמיוחד לילדים לאחר פטירתך, עליך לערוך צוואה והדברים מקבלים משנה תוקף בזוגיות פרק ב' או בנישואין שניים ומעלה, או כאשר יש ילד עם נכות או חוסר יכולת או חוסר כשירות שיש להגן עליו.
צוואה היא הדרך הבטוחה ביותר לדאוג לחלוקת העיזבון על פי רצונו של הנפטר.
אני נשאלת לעיתים מה הטעם בעריכת צוואה במקרה של זוג נשוי עם ילדים משותפים שמעוניין לחלק את עזבונו בחלקים שווים, אם ממילא זה מה שאומר חוק הירושה?
הנימוקים רבים ואמנה כמה מרכזיים:
- כאשר אדם הולך לעולמו בהעדר צוואה, עזבונו מחולק על פי חוק הירושה כך:
שבן/בת הזוג הנותר בחיים יורש מחצית מעיזבונו והילדים יורשים מחצית מהעיזבון בחלקים שווים.
דוגמא: לזוג עם שני ילדים הייתה דירה במשותף וחשבון בנק ביום הפטירה עמד על יתרה של 100,000 ₪ :
מחצית מהדירה ממילא שייכת לבן/בת הזוג הנותר בחיים מכוח חוק יחסי ממון/הלכת השיתוף. העיזבון = למחצית הדירה השייכת למנוח/ה+ מחצית מהכספים. הדירה תחולק כך: 50% ממילא שייכים לבן/בת הזוג + המיטלטלין. 50% מעיזבונו של המנוח/ה יחולק כך: חצי יורש בן/בת הזוג הנותר בחיים ומחצית יורשים הילדים בחלקים שווים כך שכל ילד יירש 25% מהעיזבון. כלומר בסה"כ מהדירה כולה לבן/בת הזוג הנותר בחיים יש 75% מהדירה ולילדים 25% המחולקים בחלקים שווים ביניהם.
באותו אופן יחולק חשבון הבנק: 75,000 ₪ שייכים לנותר בחיים ו25,000 ₪ יחולקו בין שני הילדים בחלקים שווים.
גם אם הילדים מסורים להוריהם, לעיתים נכנסים גורמים שלישיים המשפיעים עליהם לדרוש את חלקם בירושה. לא תמיד להורה הנותר בחיים יש מספיק כסף לרכוש את חלקם של הילדים בדירה.
- לעיתים ההורים עזרו כלכלית לחלק מהילדים כספים רבים בעודם בחיים ולילדים אחרים לא עזרו והם מעוניינים לערוך איזון כלכלי ביניהם.
- לעיתים יש ילד עם מוגבלות שההורים רוצים לדאוג לו יותר מילדים האחרים.
- לעיתים הורים מעוניינים לערוך תנאים והגבלות בשימוש בכספים או ברכוש.
- כל הורה לא רוצה שילדיו יריבו לאחר מותם ורוצים להשאיר משפחה שלמה עם יחסים תקינים. בתי המשפט מלאים במשפחות שלא האמינו שאצלם שה ייקרה ושהם יריבו על כסף.
- לעיתים אנו רוצים לכתוב צוואה ולהסדיר את ענייני הרכוש לאחר מותנו אך אנו דוחים את הקץ מכל מיני סיבות: פחד מעין הרע – אם אכתוב צוואה זה ייקצר את חיי, פחד שהילדים יידעו ויתערבו ועוד הרבה סיבות חיצוניות לא ענייניות. אך החיים עלולים לעיתים להפתיע ואדם נהיה לא כשיר עקב מחלה/ אירוע פתאומיים ואז הוא הופך ללא כשיר לכתוב צוואה.
- לעיתים נדירות, אבל גם זה קורה, צץ יורש שבני הבית לא ידעו על קיומו! בהעדר צוואה, הוא יירש את חלקו ע"פ דין, אולם אם קיימת צוואה – הזוכים בעיזבון המנוח יהיו אלו המנויים בצוואה.
הטעמים והנימוקים מדוע רצוי וכדאי לערוך צוואה גם כשהנסיבות נראות הכי סטנדרטיות ושגרתיות רבות ומגוונות. צוואה היא הדרך הבטוחה ביותר להבטיח כי רצונך יתממש לאחר לכתך. רצוי לערוך צוואה אצל עו"ד מקצועי, שייתן מענה ופתרונות משפטיים יצירתיים לרצונותייך, יערוך צוואה ברורה והחלטית שלא תשאיר מקום לפרשנויות והתנגדויות עתידיות.
בנישואין או זוגיות פרק ב' הנסיבות ברורות למדי מדוע חובה לערוך צוואה. יודגש כי צוואה יכולה לסתור את האמור בהסכם ממון, ואפשר להוריש לבן/בת הזוג גם אם בהסכם ממון נקבעה הפרדה רכושית. הדבר נכון עוד יתר כאשר רוצים לשמר את ההפרדה גם לאחר המוות. אזי הסכם ממון לבדו לא יגן על הרכוש ויש לעגן זאת גם בצוואה. ראה בפרק נפרד שייחדתי לנושא "הסכם ממון וצוואה אימתי?"