מהו סעד הצהרתי ומתי יוגש?
כאשר יש מחלוקת בין בני זוג על הזכויות בנכס, האחד טוען שהנכס רק שלו והשני יטען כי מגיעות לו /ה מחצית הזכויות. במקרים כגון אלו תוגש תביעה לסעד הצהרתי המבקשת כי בית המשפט יכריע בסוגיית הזכויות וייקבע את חלוקת אחוזי הזכויות בנכס.
מלבד פירוט העובדות והנסיבות, על המבקש להוכיח כי מאזן הנוחות פועל לטובתו, קרי, התועלת שתצמח מהסעד שיינתן לו, עולה על סירוב לסעד וכי יגרם נזק / עוול בסירוב.
המקור לתביעת פסק הדין הצהרתי הינו מדיני היושר האנגליים, ומשכך, חובה על התובע לסעד לפעול בתום לב וניקיון כפיים, שכן היעדר ניקיון כפיים ו/או חוסר תום לב ו/או שקיפות בתביעה המוגשת לבית המשפט למתן פסק דין הצהרתי, עלולה להוות עילה כשלעצמה לדחיית התביעה, גם במקרים בהם העובדות תומכות לכאורה בהיעתרות לתביעה.
סיפו מהחיים: זוג היו נשואים במשך 42 שנים, הבעל היה נכה צה"ל, הבעל קיבל מענק שיקום ממשרד הביטחון בגובה של 90% מערך הבית בשל נכותו. בעת רכישת הבית הבעל ביקש בכתב וגם בע"פ ממשרד הביטחון להעביר מחצית הזכויות ע"ש רעייתו. בני הזוג לא טרחו לוודא כי משרד הביטחון אכן מבצע בפועל את הרישום ושכחו מהעניין.
לימים, הבעל נפטר ולא הותיר אחריו צוואה, ילדיו מהנישואין הקודמים, טוענים כי הבית רשום רק ע"ש הבעל ולכן יש לחלק ע"פ צו הירושה את בית המגורים בינם לבין האישה. לטענתם הנתח שלהם בבית גדול יותר והם אינם מכירים בזכותה של האישה למחצית הבית על אף משך הנישואין הארוך והצהרות הבעל בפני משרד הבטחון כי הוא מעוניין להעביר אליה מחצית הזכויות.
במקרה שכזה, על האישה להגיש תביעה לסעד הצהרתי בו היא מבקשת מבית המשפט להצהיר כי מחצית מהזכויות בבית המגורים שייכות לה.
דוגמא נוספת: בני זוג היו נשואי 20 שנים, הבעל קיבל במתנה מהוריו את הקרקע לבניית הבית טרום הנישואין, הבית על הקרקע נבנה ע"י בני הזוג מכספים משותפים. את הקרקע העביר הבעל בתצהיר מתנה לרעייתו, אולם הרישום לא הסתיים ועל כן הבית כולו רשום על שמו בלבד. על האישה להגיש תביעה לסעד הצהרתי כי מחצית הזכויות בבית הן שלה.
תביעה לשיתוף ספציפי בנכס חיצוני הרשום על שם אחד מבי הזוג מצריכה תביעה לסעד הצהרתי.