אישה זכאית למזונותיה עד למועד מתן הגט. מהטעם כי מזונות אישה מקורם בדין תורה, לכאורה, אישה שנישאה בנישואין אזרחיים לא זכאית למזונותיה! בפסיקת בית המשפט העליון נקבע כי גם אישה אשר נישאה בנישואין אזרחיים זכאית למזונות אישה מתוקף דיני החוזים ולא מתוקף הדין העברי.
מה דינה של ידועה בציבור?
ידועה בציבור לא נישאה כדת משה וישראל ולא בנישואים אזרחיים, לכאורה גם היא אינה זכאית למזונותיה. אולם, במקרה בו אישה ידועה בציבור הייתה תלויה כלכלית בבן זוגה, הרי שבשעת פרידתם, ייתכן וייפסקו לזכותה מזונות משקמים. כשמם כן הם, מזונות לזמן מוגבל שנועדו לכלכל את האישה עד שתתייצב כלכלית.
הפסיקה קבעה כי חיים משותפים, דרישות היושר, שיקולי ההגינות ותחושת הצדק של החברה בישראל, מובילים למסקנה כי תחול חובה לתשלום מזונות של בן הזוג כלפי הידועה בציבור כאשתו.
המזונות יהיו מזונות שיקומיים שיקבעו בסכום חד פעמי או בתשלומים עיתיים. המזונות השיקומיים שייפסקו הן בנוסף על זכויותיה הרכושיות מתוקף היותה ידועה בציבור.
במקרה בו נפסקו לאישה מזונות אישה / מזונות משקמים ובן הזוג / הבעל אינו מקיים את פסיקת הערכאות השיפוטיות, ניתן לגבות חוב זה באמצעות ההוצאה לפועל. כמו כן, האישה רשאית לפנות למוסד לביטוח לאומי לקבלת קצבת מזונות אישה.