הכלל אומר כי סכום מזונות הילדים לעולם אינו סופי, וניתן לפתוח אותו מחדש ולדון בו עניינית, בהתקיים נסיבות מסוימות. ברי כי נטל ההוכחה להפחתה / הגדלה של מזונות מוטל על כתפי התובע/ת.
בית משפט ייעתר לבקשה להפחתת/הגדלת מזונות רק אם אירע שינוי נסיבות מהותי היורד לשורשו של עניין, מיום שניתן פס"ד למזונות או מזונות שנקבעו בהסכם ועד למעד הגשת התביעה להפחתה/הגדלה של מזונות. לא כל שינוי מהווה בסיס להפחתת / הגדלת מזונות והפסיקה מייחסת פרשנות מצמצמת ודווקנית למונח "שינוי נסיבות מהותי". אולם, ככל וקיים שינוי נסיבות מהותי – והתביעה מוגשת בתום לב ובניקיון כפיים ותוך שקיפות גילוי מלוא העובדות – סיכויי העתירה להתקבל גדלים.
אילו נסיבות נחשבות מהותיות ואילו לא?
הכלל המנחה כי כל נסיבה במקרה אחד יכולה להיחשב מהותית ובמקרה אחר לא. בית המשפט בוחן את מכלול הנסיבות , ואף ייתכן כי יועלו כאן מקרים שבהם הנסיבות המהותיות הובילו לשינוי בסכום המזונות אולם אותם נסיבות בדיוק בתיק אחר לא הובילו לשינוי סכום המזונות מאחר שבמכלול הראיות והנסיבות המיוחדות של אותה המשפחה האחרת בית המשפט החליט כי אין הצדקה לשינוי סכום המזונות.
להלן אביא דוגמאות מהשטח לשינוי נסיבות מהותי, כמובן שאין בדוגמאות אלו בכדי למצות או לסגור את רשימת "הנסיבות המהותיות". כל תיק – נסיבותיו נבחנות בהתאם למשפחה הספציפית.
דוגמא: מעבר של ילדים ממגורים בבית האם לפנימייה מהווה שינוי נסיבות מהותי מהטעם שאם בזמן שהילדים שהו בבית האם, היא זו שנשאה בהוצאותיהם ועם המעבר לפנימייה אין לה יותר הוצאות בגינם הרי שהגיוני כי זהו שינוי נסיבות מהותי להקטנת ואף ביטול סכום המזונות. אולם, פס"ד אחר קבע כי על אף שבד"כ מעבר לפנימייה מהווה שינוי נסיבות מהותי המצדיק הפחתה / ביטול סכום המזונות, במקרה הספציפי הנדון היו לאם הוצאות נסיעה גבוהות לפנימייה ולא פטרו את האב מלשלם מזונות ואף לא הקטינו את סכום המזונות ששילם.
דוגמא נוספת לשינוי נסיבות הינה ירידה חדה בשכר ובכושר ההשתכרות. במקרה אחד ירידה משמעותית בשכר תהווה שינוי נסיבות מהותי ובמקרה אחר בו שאר הנסיבות מצביעות כי ההורה יכול להמשיך ולשלם את מזונות ילדיו, אזי במקרה כזה לא יופחת סכום המזונות.
שינוי נוסף הוא העברת חזקת הילדים מהורה אחד למשנהו. שוב, בית המשפט יבחן את מכלול הנסיבות, יבחן את יכולתו הכלכלית של כל הורה במצב החדש הנתון ויהיו מקרים שהמעבר יהווה נסיבה המצדיקה שינוי בסכום המזונות ויהיו מקרים שלא. אותו הדין יחול גם לגבי צמצום / הרחבת זמני השהות עם כל אחד מההורים.
נסיבה נוספת – הולדת ילד נוסף לאב לא בהכרח תהווה שינוי נסיבות מהותי. הדבר תלוי במכלול הנסיבות, וביניהם עקרון הצפיות – האם היה צפוי בעת מתן פסק הדין או ההסכם כי לאב ייוולדו ילדים נוספים עקב גילו הצעיר או עקב רצונו המפורש בילדים נספים וכמובן ייבחנו כלל הנסיבות.
לסיכום, יוצא אפוא, שסכום מזונות שנקבע בהסכם או בפסק דין יכול להיפתח להתדיינות מחודשת בהתקיים שינוי נסיבות מהותי ברכיב / ברכיבים אותם מבקשים להפחית / להגדיל. אולם צריך לקחת בחשבון את מכלול הנסיבות הייחודיות לאותה משפחה ספציפית.
הדרכים לטיפול באי תשלום מזונות
כאשר אב אינו משלם את מזונות הילדים ניתן לפעול בשני אפיקים:
- גביית מזונות באמצעות ההוצאה לפועל: פתיחת תיק הוצאה לפועל מזונות נגד האב. בהליכים כאלו המתנהלים בהוצאה לפועל, אפשר להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ מזונות נגד האב ואף לבקש לאסור את האב, עד אשר ישולמו המזונות.
- גביית מזונות באמצעות ביטוח הלאומי: חוק המזונות (הבטחת תשלום), תשל"ב-1972, קובע, כי אישה שבן זוגה או אבי ילדיה מסרב לשלם מזונות, יכולה לפנות לביטוח הלאומי מזונות לשם קבלת קצבה. מזונות ילדים המשולמים דרך הביטוח הלאומי הינם מוגבלים בסכום.