צמד המילים הסכם ממון בד"כ מעורר תחושות לא נעימות לפחות אצל אחד מבני הזוג ובד"כ בן הזוג שמביא איתו פחות ממון לחיים המשותפים.
רבים מהזוגות העומדים להינשא או לחיות חיים משותפים יחד חוששים כי הסכם כזה יהרוג את הרומנטיקה, יגרום לחילוקי דעות, חשש של שני הצדדים שהאהבה תלויה בכסף, פחד מיסטי כי אם נחתום על הסכם ממון זה יביא עין הרע על היחסים ועוד כהנה וכהנה מעצורים וחששות מונעים מבני זוג לחתום בראשית דרכם המשותפת על הסכם ממון.
אף אחד לא רוצה לחשוב בעודו צעיר ובריא על מוות, מחלות או זיקנה. למרות זאת, האדם ההגיוני, שלא מעוניין להשאיר את עתידו בידי הגורל, מבטח עצמו בשלל ביטוחי חיים ופוליסות שמא יקרה לו משהו. כשם שאין תעודת ביטוח "שלי זה לא יקרה", כך אותו היגיון רצוי שיפעל להבטיח את רצוננו לגבי הרכוש שלנו.
בתחילת המסע המשותף – החיים נראים מבטיחים, אנו לא מעוניינים ברעשי רקע, מבוכה, או לחבל בהתרגשות של חתונה או מעבר לחיים משותפים. אולם, למרבה הצער, הסטטיסטיקות של גירושין בישראל רק עולות מידי שנה והן אינן כוללות את פרידות של ידועים בציבור שאינן נספרות בצורה מסודרת בשום רשות.
על כן, עם כל אי הנוחות הכרוכה בעריכת הסכם ממון / הסכם חיים משותפים, אני ממליצה לערוך הסכם למקרה שבמרוצת הזמן הדברים לא יתנהלו בדיוק כפי שתכננתם. ההסכם יחסוך מכם התדיינות מייסרת, כסף רב ואנרגיות שליליות. לאחר חתימת ההסכם – הניחו אותו במגירה ושכחו ממנו.
ברי כי לעורך הסכם הממון מלבד הידע המשפטי לו הוא נדרש, חייבת להיות לעורך ההסכם רגישות יתרה, זהירות ויצירתיות לפתור את הקונפליקטים העולים ולתת להם מענה ברגישות ובמקצועיות ולשמור על מערכת היחסים בין בני הזוג שלא תיפגע חלילה מעצם עריכת ההסכם.
ההסכם חייב להיות מקצועי, מקיף וברור, עליו להיות מותאם באופן ספציפי לבני הזוג ולצפות פני עתיד ולתת מענה משפטי מלא לסיטואציות ולנסיבות השונות. זאת על מנת להימנע ממאבקים משפטיים מיותרים במקרה של פרידה.
הסכם ממון כשמו כן הוא – יכלול הבנות לגבי הרכוש ולא יכלול הסדרים לגבי מזונות לילדים שטרם נולדו. אולם הסכם הממון יכול לכלול הבנות לגבי חלוקת זמני השהות של הילדים לכשייוולדו.
האם כל זוג צריך לחתום על הסכם? התשובה חד משמעית, לא!
זוג העומד להינשא ואין לאף אחד מהצדדים רכוש, לחלופין, הממון איתו הם מגיעים לקשר הינו דומה, לא חייבים לערוך הסכם מהטעם שממילא במקרה של פרידה הרכוש והזכויות שנצברו במהלך הנישואין יחולקו בחלקים שווים. (אם במהלך הנישואין יתקבלו ירושות ומתנות שלא מעוניינים לשתף בהם את בן/ת הזוג אזי יש דרכים נוספות להביע את הרצון לשמור רכוש זה ללא שיתוף גם ללא עריכת הסכם).
אימתי מומלץ לערוך הסכם?
- זוג אשר רוצה לחרוג מהקבוע בחוק יחסי ממון ומעוניין לקבוע חלוקה אחרת של הרכוש.
- זוגות אשר צד אחד מגיע לקשר עם רכוש וממון ומעוניין להגן עליו במקרה של פרידה.
- הסכם ממון מומלץ במיוחד עבור זוגות בפרק ב'. במיוחד במקרה בו יש ילדים לאחד הצדדים או לשניהם.
הסכם ממון שנערך במהלך הנישואין או לאחריהם חייב באישור בית המשפט או בית הדין הרבני. הסכם ממון שנערך טרום הנישואין ניתן להביא לאישור בפני רושם נישואים, נוטריון או ערכאה משפטית מוסמכת.
אישור ההסכם הינו תנאי לתקפותו. דרישת המחוקק לאישור ההסכם אינה טכנית בלבד אלא דרישה מהותית! הערכאה השיפוטית בודקת האם בני הזוג חתמו מרצון על ההסכם והאם הם מבינים את המשמעויות הנובעות ממנו. מקרים רבים נידונים בבית המשפט בהסכמים שנחתמו ולא אושרו ע"י הערכאה השיפוטית.
להבדיל מזוגות נשואים, זוגות ידועים בציבור החותמים על הסכם חיים משותפים אינם נדרשים לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה, על מנת שלהסכם יהיה תוקף משפטי מחייב. ואולם, ככל שצדדים ידועים בציבור המקיימים משק בית משותף רוצים לתת להסכם שביניהם גושפנקא משפטית הם רשאים לאשר את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה או אצל נוטריון.
ההסכם יכול לציין במפורש כי בני הזוג על אף חייהם המשותפים אינם נחשבים כידועים בציבור ויחול עליהם המשטר הרכושי אשר הם עצמם קובעים.
הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור אשר קיבל תוקף של פסק דין מלפני בית המשפט לענייני משפחה מהווה הוכחה רשמית עבור הרשויות (ביטוח לאומי, מקומות עבודה) שדורשות מבני הזוג אסמכתא לגבי זוגיות במשק בית משותף.
טובה חתמתם הסכם – לכו ואשרו אותו בבית המשפט, הניחו במגירה ושכחו ממנו!
האם הסכם ממון שנערך בישראל תקף גם בחו"ל?
זוגות רבים מקבלים הצעה לרילוקשיין או מחליטים להגר. במידה וחתמתם על הסכם ממון חשוב ביותר לוודא כי המדינה המיועדת תכבד את הסכם הממון שנחתם בארץ אם תחליטו להתגרש. העניין סבוך עוד יותר לבני זוג ידועים בציבור מהטעם שלא כל מדינה מכירה בידועים בציבור כבעלי זכויות ומעמד.
ניתן לכלול בהסכם סעיף בו במפורש יצויין כי הדין הישראלי יחול על חלוקת הרכוש
בין בני הזוג. בחלק ממדינות העולם, ניתן לבצע הליך פרוצדורלי פשוט אשר יבטיח את תוקפו המשפטי של ההסכם שם. אם לא ניתן יהיה ליישם את ההסכם במדינה המיועדת, בני הזוג עלולים למצוא עצמם כפופים לדינים באותה המדינה ולהיות כפופים להסדר רכושי שלא התכוונו מלכתחילה ומשרת את האינטרס של בן הזוג המעוניין לא לקיים את הסכם הממון שנחתם בישראל.
תוקפו של ההסכם במדינת היעד חשוב עוד יותר כאשר יש לצדדים או לאחד מהם נכסים / זכויות / עסקים במדינה זו מלבד רכוש בישראל.
חשוב לדעת!
הסכם ממון אינו חוסם את דרככם לערוך צוואה ובה לקבוע כי אתם מורישים את חלקכם לבן/ת הזוג למרות הסכמות אחרות בהסכם הממון.
זכרו – הסכם ממון נועד לחיים – לעת פרידה. צוואה – נועדה לאחר המוות. בהעדר צוואה – הסכם ממון מגדיר את היקף העיזבון בלבד.
אם הינכם מעוניינים להגן על רכושכם גם לאחר המוות, ולא להורישו לבן/ בת הזוג, עליכם לערוך הסכם ממון וצוואה. ראה על כך פרק בנפרד.