חתימה על הסכם גירושין הינה ללא ספק הדרך המשפטית הטובה, היעילה והנכונה ביותר לנהל הליך גירושין. מתוך ההבנה כי כל הצדדים נשכרים מהגעה לגירושין בהסכמה. המחוקק עצמו מחייב את הצדדים לפנות תחילה להליך מו"מ, לפני הגשת תביעות כלשהן.
אם ממילא תצטרכו לפנות להליך גישור, למה לבזבז זמן יקר וכסף? סדרו את כל ענייני הגירושין: משמורת, מזונות ורכוש מראש בהסכמה! וכל שיוותר לכם להיתקל במערכת המשפט יהיה אישור ההסכם.
ידוע כי אני התומכת הגדולה והנלהבת ביותר של סיום סכסוכים בהסכמה. יחד עם זאת חשוב לי להאיר את ההדגשים הנחוצים לחתימה על הסכם מקצועי, הגון שיישרת את טובת כל המשפחה כולה.
לכל משפחה יש נתונים אישיים, כלכליים, ונסיבות ספציפיות שמאפיינות את אותה המשפחה. אם למשפחה אחת אלו ילד עם צרכים מיוחדים, לאחרת פערי השתכרות גדולים בין בני הזוג, למשפחה אחרת יש קומבינציה שלמה של נתונים שיש לתת עליהם את הדעת. החיים מזמנים לנו שלל דוגמאות של נתונים ונסיבות המאפיינים באופן ייחודי כל משפחה ומשפחה.
על כן, חשוב ביותר "לתפור" את ההסכם, בדיוק כמו שתופרים חליפה יוקרתית ומשובחת המתאימה בדיוק למידותיו ולנתוניו של האדם הספציפי.
תפירת ההסכם חייבת להיות מקצועית, הגונה ובעיקר יצירתית!
הפתרונות למחלוקות העולות בין בני הזוג הן לא תמיד פתרונות משפטיים. לעיתים צריך לחשוב מחוץ לקופסה בכדי למצוא פתרון שיענה על הצורך הספציפי של אותה המשפחה.
ההסכם חייב לצפות פני עתיד! על עוה"ד העורך את ההסכם לשוחח עם המשפחה ולהכיר כל פרט ונתון. שכן, אף אחד לא רוצה למצוא את עצמו פותח את ההסכם בעתיד בגין נסיבות שהיו ידועות מראש ויכלו להתברר במסגרת ההסכם.
על עוה"ד העורך את ההסכם להיות קשוב ורגיש לאינטרסים של בני הזוג, שהינם לרוב אינטרסים מנוגדים, ולהיות מיומן להוביל אותם לחתימה על הסכם הגון לשני הצדדים!
הסכם גירושין יכלול היבטים רכושיים הנוגעים לנכסים, זכויות סוציאליות ואחרות, מיטלטלין, חשבונות בנק, השקעות וחסכונות, חברות ועסקים, הלוואות וחובות. כמו כן, יכלול ההסכם את סוגיית זמני השהות, המסגרת חינוכית, מקום מגורי הילדים ומרכז חייהם, העתקת מגורים עתידית של אחד ההורים, האחריות ההורית, נסיעות לחו"ל, העברת המידע בין ההורים, התחייבויות שונות לגבי המשפחה המורחבת, התחייבויות לעניין כיבוד ההורה השני וכד'. בנוסף יכלול ההסכם את סוגיית מזונות הילדים, מדור, הוצאות חריגות, אופן העברת התשלום וכיוצ"ב. כך יכלול ההסכם גם את סידורי הגט, עזיבת בית המגורים וכד'.
כמובן שלא כל הסכם חייב לכלול את כל הסעיפים שצוינו לעיל ויהיה מותאם למשפחה הנתונה.
כל מילה בהסכם הינה קריטית, על כן, חשוב מאד לנסח את ההסכם בצורה המשקפת באופן ברור את רצונם וכוונותיהם של הצדדים, באופן כזה שלא תתפתחנה מחלוקות עתידיות על פרשנות ההסכם.
דבר נוסף חשוב לדעת – לסוגיית מזונות הילדים ולסוגיית חלוקת זמני השהות (משמורת): סוגיות אלו, בניגוד לסוגיית הרכוש, על אף שעוגנו בהסכם, לעולם אינן סופיות וניתן לשנותן! ניתן לעתור להקטנה/הגדלת מזונות הילדים ולשינוי זמני השהות שנקבעו עם הילדים בהתקיים שינוי נסיבות מהותי.
לעומת זאת, סוגיית הרכוש אינה ניתנת להתדיינות חוזרת אלא רק במקרי קיצון המנויים בחוק. אין אפשרות להכניס בהסכמי גירושין תנאי מכללא המאפשר פתיחת הדיון מחדש ככל שהדבר נוגע להסדרים ממוניים. כמו כן, משניתן הגט, אין אפשרות להחזיר את הגלגל אחורנית ולפתוח מחדש את הסדרי הרכוש.
צד העותר בתביעה לשינוי הבנות שנקבעו בהסכם, נטל ההוכחה מוטל עליו כי חל שינוי נסיבות מהותי בהקשר לרכיב אותו הוא רוצה לשנות המצדיק את פתיחת ההסכם ושינויו.
את ההסכם יש לאשר בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני על מנת לתת להסכם תוקף של פסק דין. זוגות ידועים בציבור יאשרו את ההסכם אצל נוטריון או בבית המשפט לענייני משפחה.