מזונות ילדים

השאלה הנפוצה ביותר של לקוחות גברים: "כמה מזונות אני אצטרך לשלם לאשתי?" ומנגד, "כמה מזונות אקבל?".

פרק זה מדבר על מזונות עבור הילדים ולא עבור מזונות אישה שלכך ייחדתי פרק בנפרד.

על מנת לעשות קצת סדר בדברים אביא את הפסיקות העדכניות ביותר ואת התשובה שלי ללקוחות:

מאז הפסיקה המהפכנית של בית המשפט העליון המכונה בע"מ 919/15, חלו תמורות ושינויים מרחיקי לכת בנושא מזונות הילדים ככל שמדובר במזונות ילדים מעל גיל שש.

מה למעשה קובעת הפסיקה?

ככל שהכנסות הצדדים דומות (לא חייבות להיות זהות) והצדדים חולקים זמני שהות שווים עם הילדים, והמדובר בילדים מעל גיל שש, הרי שכל אחד מההורים יישא במזונות הילדים בזמני השהות שלו.

על מנת לקבוע את מזונות הילדים, בית המשפט ייבחן את יכולות ההשתכרות של שני הצדדים מכל מקורות ההכנסה שלהם (מעבודה וכן מהכנסה פאסיבית)

כאשר מדובר בילדים מתחת לגיל שש הרי שחובת המזונות מוטלת על האב בהתאם לדין העברי.

בית המשפט העליון התייחס בכלליות למזונות הילדים ובפסיקה מאוחרת יותר של בית המשפט המחוזי נקבעו פרמטרים ברורים יותר לבחינת קביעת מזונות הילדים (עמ"ש 14612-10-16), כך שבית המשפט ייבחן את:

  • צרכי הילדים (צרכים תלויי שהות ובכללם מדור ואחזקתו, צרכים שאינם תלויי שהות והוצאות חריגות)
  • היכולות הכלכליות של שני ההורים מכל מקורות ההכנסה העומדים לרשותם.
  • קביעת היחסיות של היכולות הכלכליות של ההורים האחד מול רעהו – נתון זה רלוונטי ביחס לצרכים שאינם תלויי שהות ולהוצאות החריגות.
  • חלוקת המשמורת בפועל – הכוונה לזמני השהות אותם חולקים ההורים בפועל. כאשר פרמטר זה לוקח בחשבון לקביעת חלוקת הנטל בין שני ההורים ביחס לצרכים תלויי השהות ביחד עם היכולות הכלכליות שלהם.

לעניין "כמה אצטרך לשלם" / "כמה מזונות אקבל"?   

קיימות נוסחאות מתמטיות לחישוב מזונות ילדים, אולם לכל שופט נתונה רשות הפעלת שיקול הדעת בהתאם לנסיבות והמשתנים של המשפחה הספציפית.

מהטעם שאין לדעת בוודאות מה יהיה גובה תשלום המזונות, הגעה להסכם בעניין היא הדרך הטובה, מהירה והיעילה ביותר לפתרון המחלוקת.

מזונות זמניים

מהטעם שהליכים משפטיים עלולים להיגרר זמן רב עד להכרעה בתביעת מזונות, לבינתיים הילדים עלולים להישאר ללא מי שיכלכל אותם או להיוותר עם חוסרים מהותיים. על כן, במסגרת הגשת תביעת המזונות ניתן להגיש בקשה לפסיקת מזונות זמניים. וככל שעולה הצורך, ניתן להגיש בקשה זו כבר במסגרת הבקשה ליישוב סכסוך.

קביעת מזונות זמניים ישמשו כאמצעי פרנסה עבור הילדים עד לחתימה על הסכם מזונות או קבלת פסק דין במסגרת תביעת מזונות.

יודגש כי בבואו של בית המשפט להחליט בבקשת מזונות זמניים, בית המשפט אינו נכנס לעובי הקורה בסוגיית מצבם הכלכלי של הצדדים. משכך, אלו יכולים להיות גבוהים או נמוכים יותר מן הסכום המזונות הקבוע שייפסק בסופו של דבר והערכאה המשפטית אינה מחויבת לו.

חישוב מזונות ילדים

חישוב מזונות הילדים נחלק על פי גיל הילדים.

ילדים עד גיל שש –  יחושבו צרכי מזונותיהם הבסיסיים בלבד – החובה בגילאים אלו מוטלת על האב באופן אבסולוטי ללא קשר ליכולתו הכלכלית.

מגיל 6-18  – מדובר במזונות מדין צדקה שהחובה עליהם חלה על שני ההורים בהתחשב בחלוקת זמני השהות ביניהם ופערי ההשתכרות.

בגירים מגיל 18-21 – ככל ומדובר בבני זוג יהודים אשר ילדיהם עתידים לשרת בצבא/שירות לאומי המזונות יקבעו עד גיל 21 (בהפחתה לשליש מגיל 18-21).

היקף צרכי הילדים נקבע ע"פ הוצאות תלויות שהות (קרי: ההוצאות הנדרשות בזמן שהילדים נמצאים עם כל אחד מההורים) והוצאות שאינן תלויות שהות (קרי: הוצאות שאין להן קשר עם הימצאותם של הילדים בחזקת ההורה). בנוסף, קיימות הוצאות חריגות שהן בתוספת לסכום המזונות שנקבע, הוצאות אלו מחולקות בין ההורים ע"פ יחס ההכנסה בין הצדדים.

מה כוללות ההוצאות החריגות?

הוצאות חריגות מתייחסות להוצאות חינוך ורפואה שאינם נכללים בחישוב המזונות. לדוגמא: טיפול ריגשי, רופא שיניים, משקפיים, אורטודנט, שיעורים פרטיים, חוגים, רישיון נהיגה, קייטנה, מסע לפולין, טיולי בי"ס, טיולי תנועת נוער וכיוצא בזה. הוצאות אלו ייקבעו בהתאם ליחס הכנסות הצדדים.

קיים מדרג בגובה תשלום המזונות בין כל קבוצת גילאים. כאשר נהוג כי מגיל 18 או מסיום כיתה י"ב ועד לסיום השירות הצבאי או עד גיל 21 יופחתו דמי המזונות לשליש.

כל החישובים הנ"ל יקבעו בהתאם ליחס זמני השהות אותם חולקים ההורים עם ילדיהם. כאשר זמני השהות נספרים ע"פ מספר הלילות אותם מבלים הילדים בבית ההורה. כאשר החישוב מתייחס ל- 14 ימי שהות אצל כל הורה.

לדוגמא: ילדים השוהים עם הוריהם בחלוקה שוויונית מלאה אזי ימי השהות יהיו ביחס של 7/7.

ילדים השוהים אצל הורה אחד פעמיים בשבוע ובכל סופ"ש שני, ואצל ההורה האחר שלוש פעמים בשבוע וכל סופ"ש שני, יחס השהות הוא 6/8.

מדור

התשלום עבור דירת המגורים, קרי: מדור, ואחזקתו נחשב לחלק מהצרכים ההכרחיים והבסיסיים של הילד.

המדור הוא צורך נפרד מתשלום המזונות, והוא יכול להיות מחושב כחלק נפרד מהמזונות או להתווסף כסכום כולל.

מה נחשב מדור? העלות של המגורים עצמם.

מהי אחזקת מדור? תשלומים עבור חשמל, מים, ארנונה, גז, ועד בית, והוצאות תחזוקה.

חלקו של כל הורה בתשלום המדור נגזר ממספר הילדים הקטינים שלו, מתשלום דמי המדור בו הוא נושא למחייתו, מחלוקת זמני השהות ומפערי השכר בין ההורים.

לאחר בע"מ 919/15 ככל וההורים חולקים זמני שהות שווים ושכרם דומה (לא חייב להיות זהה) כל אחד מהצדדים יישא במדורו ובמדור ילדיו.

הכנסות ההורים

בחינת הכנסות ההורים הינה פרמטר חשוב לקביעת המזונות. בית המשפט יבחן כמה כל הורה משתכר וכמה הכנסה פנויה נותרת לו למחייתו.

חישוב הכנסה פנויה של הורה מחושב כך: השתכרות – (צרכי הילדים + צרכי ההורה). בצרכי ההורה יכללו קורת גג וצרכים בסיסיים. צרכי הילדים ישתנו בהתאם לגילם ויכללו את ההוצאות השוטפות עבורם.

מלבד שכר, בית המשפט בוחן את פוטנציאל ההשתכרות של ההורים. פוטנציאל ההשתכרות מוערך, על יסוד משתנים שונים, כגון: גיל ההורה, השכלה, ניסיון תעסוקתי, מקצוע נוכחי, תארים, מוניטין אישי, הכנסה פאסיבית ועוד. מכלול הפרמטרים והראיות ישמשו את בית המשפט בבואו לקבוע את פוטנציאל ההשתכרות של כל אחד מההורים.

בית המשפט בוחן את היכולת של ההורה העובד ויכול לקבוע כי אין הוא ממצה את יכולתו. את פסק הדין בעניין מזונות ייתן בהתחשב בהכנסה שהאדם יכול להגיע אליה (= פוטנציאל) מעבודה ולאו דווקא מגובה השתכרותו בפועל.

בפסיקה של בית המשפט העליון נקבע זה מכבר כי אב שעיקר חובת המזונות מוטלת על כתפיו, חייב למצות את פוטנציאל השתכרותו. יודגש כי גם הכנסות האם ופוטנציאל השתכרותה נבדקים, האם לא תוכל להפחית באופן מלאכותי את הכנסותיה על מנת להגדיל את מזונות ילדיה.

בתי המשפט מודעים לכך כי לעיתים בעלי הדין מפחיתים את משכורתם ואת פוטנציאל השתכרותם באופן פיקטיבי כמהלך טקטי להפחתת / הגדלת המזונות, תלוי מאיזה צד של המתרס ההורה עומד.